2017 / Orde van Verdiensten Maarten Arts

De Orde van Verdiensten, de jaarlijkse onderscheiding van CV de Karklingels, zal dit jaar worden uitgereikt aan Maarten Arts. Maarten verdient deze onderscheiding voor zijn jarenlange inzet voor de Oostrumse gemeenschap en daar buiten. Maarten is getrouwd met Annemie en samen hebben ze drie kinderen.

Maarten is geboren in Venray en voor een deel getogen in Oostrum doordat familie in Oostrum woonde. Zo kwam het dat hij zich als 8-jarige aansloot bij de drumband van de Oostrumse Harmonie. Hiervan is hij 25 jaar actief lid geweest. Hij heeft zich ingezet voor de drumbandcommissie en het opleiden van jonge tamboers. In 1991 organiseerde de harmonie de boerenbruiloft en zijn Maarten en Annemie boerenbruidspaar geweest.

28 Jaar geleden vestigde Maarten zich samen met Annemie in Oostrum. Hij had de sleutels van het huis nog maar net in de hand toen hij gevraagd werd zich aan te sluiten bij Joekskapel Ut Göt. Hiervan is Maarten actief lid geweest. Ook is hij actief geweest voor Joekskapel Lang Zök in Venray, waarvoor hij meerdere jaren penningmeester was.

In de tijd dat hij in Oostrum kwam wonen werd hij ook gevraagd of hij zich als scheidsrechter in wilde gaan zetten voor de voetbalclub. Dit heeft hij jarenlang gedaan en hierbij ook de rol van scheidsrechter coördinator vervuld. Binnen het bestuur is Maarten actief geweest als bestuurslid voetbaltechnische zaken en was hij voorzitter van SVO, in totaal 9 jaar. In de tijd dat hij voorzitter was is hij betrokken bij de verplaatsing van het sportpark en de totstandkoming van het huidige sportpark “de Spar”. Voor het verplaatsen van het sportpark werd een aparte stichting opgericht, hiervan was Maarten secretaris. Daarnaast is hij betrokken geweest bij de privatisering van het sportpark. Toen de kinderen gingen sporten werd hij jeugdleider, iets wat hij in het verleden bij SV Venray ook een aantal jaren heeft gedaan.

Gestopt bij SVO was er tijd voor nieuwe dingen, de dorpsraad deed dan ook niet zonder resultaat een beroep op Maarten en zo kwam het dat hij zich 13 jaar heeft ingezet voor de Oostrumse Dorpsraad en daarmee de Oostrumse gemeenschap. Maarten heeft de Dorpsraad zien veranderen van een uitvoerend orgaan naar een adviserend orgaan. Hij was 10 jaar vicevoorzitter en was lid van het Dorpsradenoverleg. Begaan met de toekomst van Oostrum heeft Maarten samen met de Dorpsraad in 2005 het eerste DOP (Dorps Omgevings Programma) mee opgezet, net als het DOP van 2011 en ook bij het DOP waar momenteel aan gewerkt wordt is Maarten betrokken.

In 1993 werd Maarten Prins van de Karklingels als Prins Maarten d’n Urste. In die tijd was hij samen met Annemie actief voor de Oostrumse Jeugdcarnaval, dit heeft hij 7 jaar gedaan. Als oud Prins is Maarten lid van de A.A.P. de club van Ald Aostrumse Prinsen.

Toen er in Venray bij tennisvereniging TC Rodhe een nieuwe voorzitter voor de jeugdafdeling werd gezocht kwamen ze bij Maarten uit. Annemie was al actief voor de jeugdafdeling van de vereniging en zo zijn ze zich hier samen, tot op heden, voor in gaan zetten.

Bij alle verenigingen waarvoor Maarten actief is geweest komt naar voren dat hij het belangrijk vindt de samenwerking te zoeken, vooruit te kijken naar de lange termijn en af en toe een stapje terug te doen om nieuwe, frisse ideeën de ruimte te geven.

Al zijn verdiensten voor Oostrum, en daar buiten, zijn voor CV de Karklingels meer dan reden genoeg om Maarten in het zonnetje te zetten en hem voor deze verdiensten te bedanken en te onderscheiden! De uitreiking van de Orde van Verdiensten zal plaatsvinden tijdens de jaarlijkse liedjesmiddag van CV de Karklingels op zondag 8 januari 2017 om 15.15 uur in gemeenschapshuis d’n Oesterham.