2013 / Orde van Verdiensten Jan Kreutz

De Orde van Verdiensten, de jaarlijkse onderscheiding van de Oostrumse Karklingels, zal dit jaar worden uitgereikt aan Jan Kreutz.

Deze  onderscheiding wordt uitgereikt aan een persoon die zich op bijzondere wijze heeft ingezet voor de Oostrumse gemeenschap en daarbuiten.

Jan zal de onderscheiding uitgereikt krijgen op 6 januari om 15.44 uur tijdens de jaarlijkse liedjesmiddag in Gemeenschapshuis D’n Oesterham.

Jan is geboren als “Roek” aan de Maas in Blitterswijck. Binnen carnavalsvereniging “de Ruuk” is Jan in allerlei rollen actief geweest onder andere binnen de Raad van Elf en als Nar. In 1968 mocht hij in Blitterswijck met de carnaval voorop gaan als Prins Jan de Vierde.
In 1970 is Jan samen met zijn echtgenote Tini in Oostrum, of betere gezegd in Lull komen wonen.  Ze woonde nog maar een paar jaar aan de Stationsweg toen Jan werd benaderd om in Oostrum bij de Raad van Elf te komen. Jan en Tini wilde graag “inburgeren” in het Oostrumse en zich aansluiten bij een vereniging leek ze een goede manier om mensen te leren kennen. Jan werd in Oostrum actief bij de carnavalsvereniging en werd lid van de Raad van Elf.

In de 14 jaar dat hij actief was heeft Jan zich met name ingezet voor de optochtcommissie, de carnavalskrant en de Boerenbruiloft. Vooral de Boerenbruiloft was Jan zijn ding. Toen hij nog maar kort bij de vereniging was werd hij door toenmalig Vorst Gradje gevraagd om tijdens de Boerenbruiloft de ceremoniemeester te zijn. Jan had geen idee wat er van hem werd verwacht en hoe deze middag er in Oostrum toen uitzag. Omdat hij toen al geen “nee” kon zeggen heeft hij deze taak op zich genomen en sinds dien is Jan zich in gaan zetten voor de organisatie van de Boerenbruiloft. Samen met Tini vormde Jan het Zilveren Boerenbruidspaar in 1997. Jan heeft het dan ook altijd jammer gevonden dat de Boerenbruiloft is afgeschaft. Het afgelopen jubileumjaar van de Karklingels kon Jan zijn ei weer helemaal kwijt in zijn oude passie. Tijdens het “Happen en Stappen” zorgde hij er samen met anderen voor dat de wandelaars bij “Café Campse Jep” weer even terug in de tijd konden gaan en de Boerenbruiloft weer even opnieuw konden beleven.

Ook kort nadat ze naar Oostrum toe waren gekomen was er een idee om een Wielerclub op te richten. Er was een bijeenkomst van een aantal geïnteresseerden en ook Jan  was hierbij aanwezig. Tijdens de bijeenkomst in 1972 werd besloten tot oprichting van Toerwielerclub Oostrum, TWC. Jan kreeg een bestuursfunctie en heeft deze functie 17 jaar ingevuld. Als bestuurslid was Jan verantwoordelijk voor het uitzetten van de recreatieve tourtochten.

In 1985 werd TWC benaderd door Fietsvierdaagse de Peel uit Deurne met de vraag of ze in Venray een stopplaats wilde maken voor de fietsroutes richting Venray. Zo ging 12 jaar lang Fietsvierdaagse de Peel een dag over Venrays grondgebied. Na 12 jaar werd aan de vrijwilligers voorgesteld om in Venray een eigen Fietsvierdaagse op te richten. Iedereen was enthousiast en zo werd de Fietsvierdaagse Venray opgericht. Er werd begonnen met weinig middelen en inmiddels heeft de organisatie een evenement staan, wat door de NTFU (Nederlandse Toer Fiets Unie) is gekwalificeerd als Klassieker met 3 sterren. Bij de oprichting werd er een bestuur samengesteld en omdat er niemand beschikbaar was voor de functie van Voorzitter heeft Jan deze taak op zich genomen, nu inmiddels voor het 28e jaar…

Ook is jan actief binnen  de buurtvereniging Vriendschap door samenwerking, eerst een jaar als penningmeester. Het zittende bestuur had aangegeven er mee te willen gaan stoppen, een nieuw bestuur werd gevonden en hiervan is Jan 17 jaar Voorzitter geweest. Jan z’n hoofddoel hierachter was altijd om mensen betrokken te houden en bij nieuwe mensen in de buurt langs te gaan en ze bij de buurtvereniging te krijgen.

Ongeveer 12 jaar geleden werd Jan gevraagd door niemand minder dan Sinterklaas om hem te helpen tijdens zijn bezoeken aan Oostrum. In eerste instantie deed Jan dit bij Jeugdwerkclub ADOR en sinds 8 jaar helpt Jan tijdens de intocht van de Sint in Oostrum. Jan ziet het als een erebaan om zo direct met de Sint samen te mogen werken!

Via ADOR is Jan in contact gekomen met Rollebol, een sport –en spellendag voor de Verenigde Jeugdclubs Limburg. Het is een dag waarbij verschillende jeugdclubs uit Limburg bij elkaar komen om tegen elkaar en met elkaar de sportieve strijd aan te gaan. Jan heeft hierbij samen met een team vrijwilligers de taak spellen te verzinnen en te maken.

Verder is Jan samen met Tini ook actief voor het Rode Kruis. Samen zijn ze ongeveer een keer in de maand gastheer en gastvrouw bij de bloedbank. Samen zorgen ze dan voor het ontvangst van mensen die bloed komen geven, zorgen voor de koffie en voor een beker water als er eens iemand niet zo goed tegen de naalden kan…

Jan heeft moeite met het zeggen van “nee” en is altijd bereid tot het verrichten van de nodige hand en span diensten. Nadat hij als Vader Abraham op had mogen treden tijdens het door de Harmonie georganiseerde “Aege Bojjum” werd hij gestrikt om tijdens de volgende edities achter de schermen mee te werken.

Zo is Jan ook lid van Wandelsportvereniging Merselo, zorgt bij deze vereniging voor de inrichting van de controleposten en hebben ze hem zo ver weten te krijgen om zitting te nemen in de jubileumcommissie nu de vereniging dit jaar 50 jaar bestaat.

Al met al is Jan bij de nodige verenigingen en organisaties betrokken geweest, en nog altijd betrokken en actief. Meer dan reden genoeg voor Carnavalsvereniging de Karklingels om Jan in het zonnetje te zetten en te bedanken voor alle verdiensten!

Jan, van harte gefeliciteerd met deze Orde van Verdiensten!

Bestuur CV de Karklingels