2012 / Orde van Verdiensten Bert Linskens

In het jaar waarin CV de Karklingels uit Oostrum zijn 5x11 jarig jubileum viert heeft het besloten de jaarlijkse Orde van Verdiensten uit te reiken aan Bert Linskens. Bert verdient deze Orde van Verdiensten voor zijn jarenlange inzet voor de Oostrumse gemeenschap, en ook in het bijzonder voor CV de Karklingels. Deze onderscheiding werd aan Bert uitgereikt tijdens de jaarlijkse liedjesmiddag in gemeenschapshuis de Oesterham.

Bert is geboren en getogen in Oostrum, is getrouwd met Ingrid en heeft drie kinderen. Al vanaf zijn jeugd is Bert actief in het verenigingsleven, en dit is altijd zo gebleven.Toen hij een jaar of 16 was is Bert begonnen als vrijwilliger binnen de activiteiten commissie van jongerensoos Iduna. Hij was hier actief met het organiseren van onder andere film- en discussieavonden. Later werden door de soos ook, de in Oostrum welbekende, zeskamp “de Meulespeule” georganiseerd voor verenigingen. Binnen het bestuur van Iduna heeft Bert  een aantal jaren de functie van penningmeester ingevuld. Voor Iduna is Bert ongeveer 8 jaar actief geweest.

Tijdens zijn studie in Tilburg werd Bert door de toenmalige voorzitter van de Oostrumse voetbalclub gevraagd of hij daar niet in het bestuur zou willen komen. Ook hier heeft Bert de taak van penningmeester op zich genomen. Bert, die zelf in de jeugd actief lid is geweest van de club, werd grensrechter van het eerste elftal. In Tilburg heeft hij de scheidsrechterscursus gevolgd, waarna hij een paar jaar wedstrijden afdelingsvoetbal van de KNVB gefloten heeft. Nadien beperkte zich dit tot de lagere elftallen van de eigen vereniging.

Nadat Bert dienstvervangend werk had gedaan in Amsterdam en daarvan terug kwam naar Oostrum heeft hij zich aangesloten bij de PvdA. Voor deze partij heeft hij verschillend commissiewerk gedaan en is hij in 1997 in de gemeenteraad gekomen. Sinds 2002 is Bert fractievoorzitter van de PvdA voor de Venrayse gemeenteraad.

Ongeveer 15 jaar lang is Bert betrokken geweest bij de intocht van Sinterklaas in Oostrum. In die jaren heeft hij Sinterklaas met raad en daad bijgestaan en vaak de staf en het grote boek moeten dragen. Bert was hierbij niet te beroerd om op verzoek van Sinterklaas een dansje te doen of een liedje in vloeiend Spaans te zingen…

Toen in 2000 in Oostrum een grote revue op poten werd gezet, “Aostrum speuls naor 2000”, was Bert betrokken bij de uitvoering hiervan door middel van het regelen van muzikanten, zangers en zangeressen. Sinds in Oostrum, gekoppeld aan “Aege Bojjum”, “Pas op N.A.T.” wordt georganiseerd waarbij kinderen in de huid kruipen van een bekende artiest, is Bert hiervan een van de organisatoren. Hierbij zorgt Bert er samen met een groep mensen voor dat de kinderen goed voorbereid en lijkend op de echte artiest kunnen optreden.

Tijdens een groot deel van al deze jaren van inzet voor de Oostrumse gemeenschap was Bert ook actief voor de carnavalsvereniging. In 1976 mocht hij op de voorgrond staan als jeugdprins Bert d’n derde.

In 1987 was hij Prins van de Karklingels en na een jaar rust is Bert Vorst geworden. In deze rol is Bert 12 jaar lang het gezicht geweest van de carnavalsvereniging, en heeft hij twee keer namens de Venrayse Vorstenraad tijdens de Prinsen installatie in het gemeentehuis mogen spreken. Na zijn jaren als Vorst heeft Bert een stapje terug gedaan en is binnen het bestuur actief gebleven. Net als bij andere verenigingen heeft Bert ook hier de taak van penningmeester op zich genomen. Dit heeft hij 5 jaar gedaan, in deze jaren was Bert ook vicevoorzitter.
Nadat Bert zijn officiële functies binnen de carnavalsvereniging had neergelegd is hij als dank en waardering voor zijn verdienste benoemd tot Opper Karklingel. Ook hierna is hij actief gebleven voor de vereniging, bijvoorbeeld voor het uitkomen van de Prins tijdens het Prinsenbal. En nog elk jaar is Bert beschikbaar als er tijdens de carnavalsdagen hand en span diensten verricht moeten worden.

Gezien al deze inzet op vrijwillige basis en op een breed vlak, binnen Oostrum en daar buiten. En ook in het bijzonder voor carnavalsvereniging de Karklingels heeft Bert deze Orde van Verdiensten zeker  verdiend.

Bert gefeliciteerd met deze onderscheiding en nog vele actieve jaren gewenst voor de toekomst!