2011 / Orde van Verdiensten Herman Crins

De Orde van Verdiensten  van Carnavalsvereniging de Karklingels uit Oostrum zal dit jaar worden uitgereikt aan Herman Crins.  Herman heeft deze hoge onderscheiding verdiend voor zijn actieve bijdrage aan de Oostrumse gemeenschap en het verenigingsleven, maar ook buiten Oostrum.

De onderscheiding zal worden uitgereikt tijdens het jaarlijkse Klingelbal op 12 februari in Gemeenschapshuis D’n Oesterham.

Herman is geboren in Reuver en opgegroeid in Beesel. Al ruim 25 jaar wonen Herman en zijn echtgenote Mia in Oostrum. Ze hebben twee kinderen Ruud en Marjolein en drie kleindochters. 

Al voordat Herman in Oostrum kwam wonen is hij op allerlei fronten actief geweest binnen het verenigingsleven. Zo was hij jarenlang jeugdleider van Voetbalvereniging Beesel, als ook korfbaltrainer van ROKA Beesel. Verder een paar jaar voorzitter van de afdeling veteranen van HBV in Beers. In Rheden was hij lid van het parochiebestuur en voorzitter van de Stichting Jeugdraad Rheden, die onder andere de intochten van Sinterklaas organiseerden. Tussen 1963 en 1983, 20 jaar lang, was Herman actief als kampstaflid en kampleider van de NKS Sportkampen.

Toen Herman en Mia net in Oostrum waren komen wonen is Herman lid geworden van het Kerkkoor in Oostrum, hier was hij in Beers en Rheden ook lid van geweest. Herman vond dit ook een goede manier om zich te mengen in het Oostrumse verenigingsleven en zo contacten op te bouwen. Tussen 1987 en 1992 was hij voorzitter van het Kerkkoor, en tot op heden nog altijd actief lid. Dat Herman van zingen houd blijkt wel uit het feit dat hij naast het Kerkkoor ook lid is van de Aostrumse Zangkompeneej. Voor dit koor houd hij zich onder andere bezig met het organiseren van het jaarlijkse Lenteconcert, en al 12 jaar neemt hij voor deze vereniging het secretariaat voor zijn rekening.

Voor de Oostrumse Voetbalclub is Herman ook al jarenlang een actieve vrijwilliger. En dat hij volgens eigen zeggen moeilijk “nee” kan zeggen blijkt wel uit de werkzaamheden die hij voor de Voetbalclub heeft gedaan en nog altijd doet.

Vanaf 1989 was Herman ruim 7 jaar lang voorzitter van de club, en ook nog een jaar waarnemend voorzitter. Voor de voetbalclub nam hij tussen 1989 en 1997 plaats in de privatiseringscommissie. Na de verhuizing naar het nieuwe sportpark nam Herman, in 2002 tot op heden, weer zitting in deze commissie. 6 jaar lang was Herman bestuurslid accommodatie, en ook nu is hij nog actief lid van de accommodatie commissie.  Sinds 2007 (tot op heden) is Herman lid van de sponsor commissie. Verder was hij 10 jaar actief als medewerker in de kantine. 

Dat hij tijdens activiteiten in het gemeenschapshuis d’n Oesterham af en toe zorgt voor de munten verkoop en eens in de zes weken ervoor zorgt dat de deuren van de kerk geopend, en ook weer gesloten worden ziet Herman zelf liever niet als vrijwilligerswerk. Dat zijn volgens Herman van die dingen waar je voor wordt gevraagd en die je dan maar gaat doen…

Ook buiten Oostrum is Herman nog altijd actief. Zo doet hij al 6 jaar vrijwilligerswerk voor de Maaltijdservice. Voor deze organisatie zorgt Herman er samen met andere vrijwilligers voor dat ouderen en minder validen in Noord-Limburg en een deel van Brabant maaltijden thuis bezorgt krijgen. Ook voor de jaarlijkse Fietsvierdaagse in Venray is Herman een betrouwbare vrijwilliger. Nadat hij in 2004 voor iemand in is gevallen, is hij ook hiervoor actief gebleven. Tijdens de vier dagen fietsen bemand Herman samen met andere vrijwilligers de stempelposten onderweg op de route. Gezien al deze inzet op vrijwillige basis en op een breed vlak, binnen Oostrum maar zeker ook buiten Oostrum, heeft Herman deze Orde van Verdiensten zeker  verdiend.

Herman gefeliciteerd met deze onderscheiding en nog vele actieve jaren gewenst voor de toekomst!