2009 / Orde van Verdiensten Maria Wilms

De Orde van Verdienste van C.V. “De Karklingels” uit Oostrum wordt dit jaar uitgereikt aan Maria Wilms. De uitreiking van deze hoge onderscheiding vind plaats op zaterdag 7 februari a.s. om 22.00 uur tijdens het “Klingelbal” in D’n Oesterham. Iedereen heeft dan de gelegenheid om Maria te feliciteren.

Maria vanaf 1967 woonachtig in Oostrum is op 27 november 1942 geboren in het land van de Piëlreus te Ysselsteyn. Zij is in 1965 getrouwd met Sjaak Wilms, hebben een dochter Anita en een zoon René. Ze woonde nog maar net in Oostrum toe ze al gestrikt werd voor de oudervereniging van de basisschool. Daarna werd ze lid van destijds de Boerinnenbond later LVB en nu ZijActief. Bij deze vereniging is ze 14 jaar bestuurslid geweest waarvan 8 jaar voorzitter. Maria was iemand met ideeën en meestal was ze dan ook zelf betrokken bij de uitvoering van haar ideeën.
Al meer dan 30 jaar heeft Maria gecollecteerd voor diverse goede doelen. In de jaren dat Maria aan de Rosmolenweg op de Boshuizen woonde was ze ook actief binnen de plaatselijke buurt. De keren dat de buurt de Boerebruiloft van de carnavalsvereniging organiseerde was zij één van de mensen die hier voorop liep.

Carnaval zit bij Maria in het bloed. Ze was samen met Sjaak een trouwe bezoeker van alle carnavalsfestiviteiten. In het verleden heeft ze vanaf de eerste liedjesmiddag in Oostrum ongeveer 7 jaar op rij carnavalsliedjes geschreven voor diverse mensen. Ook is ze in die tijd enkele jaren jurylid van de Oostrumse optocht geweest.

In het jubileumjaar van de carnavalsvereniging in 1989 was zij tijdens het BCL-treffen medeverantwoordelijk voor de catering in de grote tent waar voor ca. 2500 bezoekers de magen gevuld moesten worden.
In het verleden is Maria ook lid geweest van de Dorpsraad. Hier is ze 5 jaar als bestuurslid actief geweest waarvan 4 jaar secretaresse. In die tijd was ze vanuit de Dorpsraad tevens lid van het Sinterklaascomité. Hierna is Maria ook nog ongeveer 6 jaar vrijwilligster geweest bij de Zonnebloem.

Ook nadat Maria 4 jaar geleden naar Venray verhuisd was bleef zij zich inzetten voor de Oostrumse gemeenschap. Ze is nog steeds lid van ZijActief en zo heeft ze voor extra inkomsten gezorgd voor deze vereniging door ca. 70 leden te mobiliseren om gedurende twee weken, 10 uur per dag, tekst en uitleg te geven aan de bezoekers van de afvalcontainers op diverse plaatsen en Venray. Verder is zij sinds 5 jaar lid van de routecommissie van de Fietsvierdaagse in Venray. Buiten het verzorgen van de notulen fietst ze samen met haar man Sjaak alle fietsroutes en sinds dit jaar verzorgd ze ook nog de routekwis van de Fietsvierdaagse.
Bij de ouderenbond (KBO) heeft zij de laatste 5 jaar ook nog meegewerkt aan de carnavalsavond voor de ouderen van Oostrum. Hier voerde ze een act op met haar vroegere buren.

Buiten deze activiteiten heeft Maria nu tijd voor de hobby’s als volksdansen, Jeu de Boules en natuurlijk is ze ook nog oppasmoeder voor haar kleinkinderen.

Gezien de brede vrijwillige inzet voor diverse verenigingen en stichtingen in Oostrum en Venray heeft Maria deze Orde van Verdienste zeker verdiend en we hopen dat ze nog lang actief mag blijven.