2020 / Orde van Verdiensten Joop Bus

De Orde van Verdiensten, de jaarlijkse onderscheiding van CV de Karklingels, zal dit jaar worden uitgereikt aan Joop Bus. Joop verdient deze onderscheiding voor zijn jarenlange inzet voor de Oostrumse gemeenschap en daar buiten. Joop is getrouwd met Mia, samen hebben ze twee zonen en zijn ze trotse opa en oma van twee kleindochters.

Joop is geboren in Zutphen en zijn opleiding tot verpleegkundige bracht hem eind jaren ’60 richting Venray. Als man van de spoorwegen leek het vader Bus verstandig een plek te zoeken met een station in de buurt. Venray stond destijds al bekend om het ‘enkeltje Venray’, een werkplek werd zo gevonden en met het station dichtbij kon er eenvoudig naar het thuisfront gereisd worden, eerste klas natuurlijk.

Tijdens zijn periode binnen, destijds nog Servaas, tegenwoordig Vincent van Gogh, leerde Joop verpleegster Mia kennen en samen zijn ze in 1971 in Oostrum komen wonen. Joop is 43 jaar lang met veel plezier werkzaam gebleven in de zorg én het zorg onderwijs. 

Zoals wel vaker blijkt kom je er in een dorp het beste tussen door gewoon mee te gaan doen, en dat heeft Joop vanaf het begin gedaan. Nadat hij de Merselose Mia had leren kennen voetbalde Joop nog korte tijd bij Merselo maar stapte al snel over naar SV Oostrum. 

Voor SV Oostrum heeft Joop vele verdiensten gehad. Hij was o.a. 6 jaar lang secretaris en 6 jaar hoofdjeugdleider. Tijdens jubilea die gevierd werden was Joop actief binnen de commissies die dit organiseerden, zowel bij het 50 als het 60 jarig jubileum. 5 jaar lang was hij voorzitter van de sponsorcommissie, dit was in de tijd dat het sportpark verplaatst werd en het nieuwe sportpark werd aangelegd. Het was ook in deze tijd dat Joop mede oprichter was van de ‘Club van 50’, een club van vrienden van SVO.

 Voor SV Oostrum heeft Joop ook bijna 20 jaar geleden het jaarlijkse A-toernooi mee opgericht, de ‘Oostrum Cup’. Een toernooi tijdens het Pinksterweekend voor A junioren als afscheid van hun periode in de jeugd op weg naar de senioren. Joop heeft dit toernooi 10 jaar lang mee georganiseerd en in deze jaren o.a. Nederlandse, maar ook Deense, Engelse en Duitse teams welkom mogen heten op Sportpark de Spar.

 Hoewel komend uit het Gelderse Land is carnaval Joop niet vreemd. Zo heeft ook CV de Karklingels gebruik mogen maken van Joop zijn diensten. Tijdens het BCL treffen in 1989 had Joop binnen de commissie de post ‘Communicatie en PR’ onder zijn hoede. Het ‘Klingeltje’ dat hij hiervoor als dank heeft ontvangen wordt nog altijd met trots gedragen!

Maar Joop heeft ook zelf op de planken gestaan. Met de groep ‘Tum Tum’ werden verschillende zittingsavonden in Limburg aangedaan en werd meegedaan aan de liedjesmiddag. Toen Oostrum rond de eeuwwisseling de revue “Aostrum speuls nor 2000” organiseerde in de toen nog net niet in gebruik genomen TBS kliniek was Joop actief als regie assistent.

Tegenwoordig is Joop nog altijd actief, voor de Oostrumse KBO. Nadat hij sinds 2010 actief is binnen het bestuur, o.a. als vice-voorzitter, is hij sinds 2017 voorzitter voor de Oostrumse tak van deze Bond voor Ouderen. Naast het besturen van deze club verzorgt Joop voor de ouderen ook computer begeleiding en heeft hij een variant van het spel ‘1 tegen 100’ opgezet waarbij hij het leuk vindt om op zoek te gaan naar betekenissen van de echte Limburgse spreekwoorden en gezegden. Een idee dat in eerste instantie op was gezet voor de KBO in Venray maar inmiddels ook door de rest van Limburg wordt opgepikt…

Vanuit zijn rol binnen de KBO is Joop sinds 2011 bestuurslid van de Centrale van Ouderverenigingen namens de kerkdorpen en hierbij, hoe kan het mooier met zijn verleden in de zorg, voorzitter van de commissie Zorg en Welzijn. Al deze verdiensten voor Oostrum, en daar buiten, zijn voor CV de Karklingels meer dan reden genoeg om Joop in het zonnetje te zetten, hem voor deze verdiensten te bedanken en te onderscheiden! De uitreiking van de Orde van Verdiensten zal plaatsvinden tijdens de jaarlijkse liedjesmiddag van CV de Karklingels op zondag 5 januari 2020 om 15.11 uur in gemeenschapshuis d’n Oesterham.