2019 / Orde van Verdiensten Nelly van Soest

De Orde van Verdiensten, de jaarlijkse onderscheiding van CV de Karklingels, zal dit jaar worden uitgereikt aan Nelly van Soest. Nelly verdient deze onderscheiding voor haar jarenlange inzet voor de Oostrumse gemeenschap en daar buiten. Nelly is getrouwd met Toon en samen hebben ze drie kinderen, zijn ze trotse opa en oma van drie kleinkinderen, één achterkleinkind en een tweede op komst

Nelly is geboren in Horst en de liefde voor Toon bracht haar naar Oostrum. Zoals wel vaker begon het vrijwilligerswerk met de komst van de kinderen. Toen de jongens gingen voetballen hielp Nelly op de woensdagmiddag mee de jeugd veilig de Deurneseweg over te steken op weg naar het sportpark. In die jaren was het verder zo dat de Oostrumse Vrouwen Bond een kinderopvang organiseerde in de Oude Watermolen, hiervoor is Nelly één middag in de week als peuterleidster actief geweest

Toen Oostrum rond de eeuwwisseling de revue “Aostrum speuls nor 2000” organiseerde in de toen nog net niet in gebruik genomen TBS kliniek was Nelly actief binnen de kleding commissie.

Veel van het vrijwilligerswerk van Nelly is terug te leiden naar haar vroegere werk in de ouderenzorg. Zo was ze actief voor de vrijwillige Thuiszorg waarvoor ze wekelijks een aantal cliënten bezocht om zo de partners van deze cliënten te kunnen ontlasten. Nelly zorgde op deze momenten voor de cliënt zodat de partner even op adem kon komen of de ruimte had om zelf iets te kunnen gaan ondernemen.

Ook voor de Zonnebloem bezocht Nelly, met dit zelfde doel, een tijd lang wekelijks een aantal cliënten en ging ze als begeleiding mee tijdens de vakantieweek.

Nog altijd is Nelly actief in de ouderenzorg en gaat ze, sinds twee jaar, elke woensdag helpen bij Logeerhuis Kapstok in Venray. Ook deze organisatie heeft als doel mantelzorgers te ontlasten door de zorg voor de partner voor kortere tijd over te nemen. Natuurlijk is er ook tijd nodig voor ontspanning en deze vind Nelly onder andere bij het Oostrums Gemengd Koor. Van dit kerkkoor is ze al 34 jaar lid waarvan maar liefst 25 jaar actief geweest als penningmeester.

Voor de Oostrumse KBO is Nelly zes jaar actief geweest binnen het bestuur, verzorgde ze drie jaar de hobbymiddag en de laatste acht jaar het maandelijkse kienen.

Ook voor de Oostrumse Parochie is Nelly actief, samen met een groepje vrijwilligers zorgt ze de laatste tien jaar voor de versiering in de kerk en verzorgd ze wekelijks de bloemen in de kerk.

Bij al het vrijwilligerswerk waarbij Nelly actief is geweest, en nog altijd actief is, komt vooral naar voren dat ze er zelf veel voldoening uit haalt. Het zorgen zit haar duidelijk in het bloed, dit in combinatie met moeilijk “nee” kunnen zeggen zorgt ervoor dat er niet snel tevergeefs een beroep op Nelly wordt gedaan. Als er dan ook nog een leuke klik is met de mede vrijwilligers zal Nelly er altijd voor de volle 100% voor gaan, geen half werk…

Al haar verdiensten voor Oostrum, en daar buiten, zijn voor CV de Karklingels meer dan reden genoeg om Nelly in het zonnetje te zetten en haar voor deze verdiensten te bedanken en te onderscheiden! De uitreiking van de Orde van Verdiensten zal plaatsvinden tijdens de jaarlijkse liedjesmiddag van CV de Karklingels op zondag 6 januari 2019 om 15.15 uur in gemeenschapshuis d’n Oesterham.