2018 / Orde van Verdiensten SMT

De Orde van Verdiensten, de jaarlijkse onderscheiding van CV de Karklingels, zal dit jaar worden uitgereikt aan de jarige Muziekvereniging SMT. Met het uitreiken van de Orde van Verdiensten aan SMT wil CV de Karklingels de vereniging extra in het zonnetje zetten, waardering uitspreken en bedanken voor de rol die de vereniging al vele jaren vervult binnen de Oostrumse gemeenschap.

Muziekvereniging SMT, die in 2018 haar 100e verjaardag gaat vieren werd in januari 1918 opgericht als Fanfare “Sub Matris Tutela” en telde bij de oprichting 24 leden. In 1927 werd de Fanfare omgezet naar een Harmonie. Tegenwoordig noemt de vereniging zich Muziekvereniging SMT, telt ze zo'n 90 leden en bestaat ze uit een harmonieorkest, een slagwerkgroep, een leerlingen-orkest en leerling-tamboers die onder de naam “Hit-it” ook optredens verzorgen.

SMT staat al sinds de oprichting 100 jaar geleden midden in de Oostrumse gemeenschap en daarbij tijdens vele momenten voor het dorp klaar. Zo zijn ze niet weg te denken tijdens o.a. de jaarlijkse Maria processie, de Heilige Communie, de intocht van Sinterklaas en de jaarlijkse carnavalsoptocht. Ook bij het behalen van sportieve kampioenschappen, huwelijksfeesten of het ontvangen van een Koninklijke onderscheiding is SMT regelmatig aanwezig voor het verzorgen van een serenade. Naast deze publieke optredens organiseert de vereniging regelmatig concerten en optredens in samenwerking met andere muziekgezelschappen en gastartiesten.

Waar de Muziekvereniging, in de volksmond nog altijd beter bekend als “de Harmonie”, vooral bekend is door de hiervoor genoemde activiteiten is de vereniging veel meer dan dat! De vereniging heeft zich mede ten doel gesteld om zoveel mogelijk mensen de kans te geven in aanraking te komen met het maken van muziek. Hiermee wil SMT invulling wil geven aan haar maatschappelijke rol in het dorp. Zo is bijvoorbeeld in samenwerking met basisschool de Meulenbeek en Kunstencentrum Jeruzalem het initiatief van het “Klassenorkest” opgezet. Hierbij komen leerlingen van groep 4, vaak voor de eerste keer, in aanraking met het maken van muziek. Ook “Music for Life” is een mooi project van SMT, bedoeld voor volwassenen die graag een instrument willen leren bespelen of die een oude hobby weer op willen pakken.

Al met al is Muziekvereniging SMT na 100 jaar nog altijd een gezonde vereniging die zich bewust is van haar positie en rol binnen de Oostrumse gemeenschap. Cv de Karklingels is trots op de band die beide verenigingen al jaren hebben en feliciteert SMT met het ontvangen van de Orde van Verdiensten.

De uitreiking van de Orde van Verdiensten zal plaatsvinden tijdens de jaarlijkse liedjesmiddag van CV de Karklingels op zondag 7 januari om 15.15 uur in gemeenschapshuis d’n Oesterham.