2024 / Orde van Verdiensten Geert Janssen

De Orde van Verdienste, de jaarlijkse onderscheiding van Carnavalsvereniging de Karklingels, wordt dit jaar uitgereikt aan Geert Janssen. Geert verdient deze onderscheiding voor zijn jarenlange inzet voor de Oostrumse gemeenschap.

Als geboren en getogen Oostrummer, is Geert opgegroeid aan de Wanssumseweg. Met een korte onderbreking van vier jaar, is hij ook altijd in Oostrum blijven wonen. Geert is getrouwd met Lizette en samen hebben ze drie zonen: Guus, Koos en Tom. Inmiddels wonen ze al heel wat jaren in de Buitenhof.

Aan de TU in Eindhoven heeft Geert de opleiding Chemische Technologie afgerond. Na zijn opleiding heeft hij een lange tijd voor Océ in Venlo gewerkt. Op dit moment werkt hij als Manager Kwaliteit en Engineering voor Sioux in Eindhoven. Sioux is een eigenwijs bedrijf waar ze, zoals Geert aangeeft, dingen nét op een andere manier doen.

Geert heeft al vroeg kennisgemaakt met vrijwilligerswerk. Al snel nadat hij bij de selectie ging voetballen, is hij vrijwilliger geworden binnen SVO. Om zijn enthousiasme over voetbal over te dragen aan de jeugd, heeft Geert verschillende teams binnen de club getraind als jeugdleider en jeugdtrainer. Verder heeft Geert als vrijwilliger bij de tienersoos vaak zijn steentje bijgedragen aan het organiseren van activiteiten voor de tieners die nog niet welkom waren in de “grote soos”.

Ook de carnavalsvereniging heeft veelvuldig op Geert mogen rekenen. Samen met Lizette heeft hij maar liefst 11 jaar bij de jeugdcarnaval gezeten, hoe toepasselijk. De jeugdcarnaval was een erg gezellige club, waarbij de mannen zich met plezier richtten op het organiseren van het jeugdprinsenbal en het benaderen van de nieuwe jeugdprins. Leuk om te weten is dat ze in die tijd begonnen zijn met het bedenken van een spetterende act, goed verhaal én mooi decor voor het uitkomen van de nieuwe prins.

Als saxofonist is Geert bijna zijn hele leven lid geweest van de harmonie en daarnaast heeft een flinke tijd bij 8vur11 gespeeld. Na een korte pauze tijdens zijn studie, is hij bij terugkomst binnen de harmonie al vrij snel onderdeel geworden van het bestuur. Onder het motto: ‘Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan’, ging hij vol enthousiasme aan de slag als Penningmeester voor deze vereniging. Na een aantal jaren stopte Ben Ruhl als voorzitter van de harmonie, waardoor er tijdelijk niemand aan het roer stond. Lizette heeft Geert toen overgehaald om die functie op zich te nemen. Als voorzitter heeft Geert zich altijd ingezet om een goede samenwerking te creëren met andere verenigingen, zoals de carnavalsvereniging en SVO. Qua leden visten ze tenslotte toch in dezelfde vijver. Een leuke activiteit die hieruit volgde, was natuurlijk Aege Bojjum.

Om de samenwerking tussen de Oostrumse verenigingen te bevorderen heeft Geert ook een aantal keren zoveel mogelijk bestuurders samen gebracht in het Aostrums Bestuurders Café.

Door de jaren heen heeft Geert ook nog verschillende andere dingen gedaan. Zo was hij onderdeel van het kerkbestuur, leverde hij een bijdrage aan Cultura Venray, zat hij in de organisatie van d’n Ánloeeëp van het 6 x 11 vastelaovesweekend en is hij medeoprichter van de Vrienden van de Karklingel. Wat vrijwilligerswerk Geert vooral gebracht heeft? Een mooie manier om veel leuke mensen te leren kennen!

Sinds kort is Geert, net als Lizette, gestart als taalmaatje. Onder het genot van een kopje koffie of een wandeling helpt hij zo nieuwkomers één op één met het leren van de Nederlandse taal. Dat hij hierbij ook veel leert van andere culturen, is een hele mooie bijkomstigheid.

Met al het harde werk dat Geert voor Oostrum heeft verzet, heeft CV de Karklingels méér dan genoeg redenen om hem voor deze verdiensten te bedanken en te onderscheiden. Dit doen we

graag tijdens de liedjesmiddag op 7 januari 2024. Hopelijk zien we je daar, zodat we samen Geert in het zonnetje kunnen zetten.